Sustavi kvalitete
Kvaliteta usluga
U ZIK-u su zaposleni mnogi iskusni stručnjaci, a surađujemo i s vanjskim afirmiranim suradnicima iz navedenih područja kako bi svojim poslovnim partnerima pružili najkvalitetniju uslugu na tržištu.
Područje rada
Konzultacije pri projektima uvođenja sustava:
- ISO 9001 sustav upravljanja kvalitetom,
- ISO 14001 sustav upravljanja zaštitom okoliša,
- OHSAS 18001 sustav upravljanja zaštitom na radu,
- ISO 13485 sustav upravljanja kvalitetom kod proizvodnje medicinske opreme, analitičkih otopina i sanitetskog materijala,
- HACCP sustav upravljanjem rizika u prehrambenoj industriji,
- ISO/IEC 17025 uvjeti za akreditaciju ispitnih i mjeriteljskih laboratorija,
- ISO/IEC 17020 HRN EN 17020 opći kriteriji za rad različitih vrsta ustanova koje provode nadzor
Ocjenjivanje sustava:
- predcertifikacijski auditi,
- ocjena dobavljača
Ocjene i praćenja:
- zadovoljstva kupaca (mjerenja i ankete),
- provođenje anketa zaposlenika (motivacija, zadovoljstvo, obrazovanje, napredovanje)
Programi obrazovanja
ZIK u svom programu nudi širok opseg izobrazbe, posebno prilagođenog za male i srednje tvrtke. Nakon osnovne izobrazbe, koja omogućuje kvalitetnu komunikaciju, zajedno pristupamo projektu uvođenja sustava za upravljanje kvalitetom (i/ili sustava zaštite okoliša i zaštite na radu prema ISO normama).
- Tečaj za interne auditore (ISO 9001, ISO 14001, HACCP),
- Seminar za korištenje statističkih metoda,
- Seminar FMEA (analiza uzroka i posljedica grešaka),
- Seminar za mjeritelje u sustavima kvalitete,
- Seminar za mjerenje i nadzor procesa (Cp, Cpk),
- Seminar iz planiranja pokusa kao pomoć u verifikaciji procesa,
- Seminar za planiranja kvalitete metodom ”ISHIKAWA”
* Konzultacije pri projektima uvođenja sustava kvalitete
ISO 14001 je međunarodna norma koja postavlja zahtjeve za uspostavu i održavanje Sustava upravljanja okolišem.
Dobro razvijen i održavan Sustav upravljanja okolišem pozitivno pridonosi ostvarenju ciljeva poslovanja Vaše tvrtke; djelotvornijim iskorištavanjem prirodnih izvora, smanjenim onečišćenjem okoliša te usklađivanjem poslovanja tvrtke sa zakonskim zahtjevima.
Sustav upravljanja okolišem omogućuje Vašoj tvrtki:
- da uspostavi odgovarajuću politiku upravljanja okolišem,
- da prepozna aspekte okoliša koji proizlaze iz prošlih, sadašnjih ili planiranih djelatnosti proizvoda i usluga da bi odredila koliko je značajan njihov utjecaj na okoliš,
- da utvrdi zahtjeve odgovarajućih zakonskih i drugih odredbi,
- da utvrdi prioritete i postavi primjerene i pojedinačne ciljeve upravljanja okolišem,
- da uspostavi ustrojstvo i program(e) poboljšanja politike i dosezanja općih i pojedinačnih ciljeva,
- da olakša planiranje, nadzor i nadgledanje, uspostavi popravne/preventivne radnje, nezavisno ocjenjivanje i ocjenjivanje kako bi se osigurala usklađenost politike i prikladnost Sustava upravljanja okolišem,
- da bude sposobna prilagoditi se promijenjenim okolnostima.
Želite li pokazati svoju opredijeljenost za čist okoliš, svakako izaberite stručne konzultante ZIK-a za implementaciju Sustava upravljanja okolišem u poslovanje Vaše tvrtke.
* Međunarodna norma koja postavlja zahtjeve za uspostavu i održavanje Sustava upravljanja okolišem
HACCP je sustavni preventivni pristup identifikaciji opasnosti i rizika u postupanju s hranom, a koji pruža jasne metode utvrđivanja načina kontrole tih rizika. Razvijen je kao dio sustava upravljanja zdravstvenom ispravnošću namirnica, s ciljem prevencije rizika i sprečavanja širenja bolesti koje se prenose hranom.
H Hazard (opasnost)
A Analysis (analiza)
C Critical (kritična)
C Control (kontrolna)
P Point (točka)
Zakonska obveza
Prema Zakonu o hrani (N.N. 117/03).
Područje primjene
HACCP sustav se primjenjuje na kompletan proizvodni lanac hrane, od proizvodnje sirovina do finalnog proizvoda, tj. od uzgoja, berbe, prerade, proizvodnje, transporta i distribucije, do pripreme i konzumacije u ugostiteljskim objektima.
Djelatnosti na koje se navedena zakonska regulativa primjenjuje su, između ostalih, hoteli, restorani, fast food restorani, sendvič barovi, kafići, lokali, catering, slastičarne, kuhinje javnih institucija, kantine, proizvodnja tjestenine i pekarskih proizvoda, mljekare, mesnice, trgovine prehrambenim proizvodima, sirane, prerada voća, povrća, jaja, sušare, klaonice, prerada grožđa i proizvodnja vina, pivnice, proizvodnja bezalkoholnih pića, sokova, punionice vode, punionice meda, proizvodnja stočne hrane, silosi, pakiranje, transport i distribucija prehrambenih proizvoda.
Prednosti za tvrtke koje imaju uveden HACCP sustav:
- viši standard kvalitete u prehrambenoj industriji,
- zadovoljenje pravnih propisa o zdravstvenoj sigurnosti namirnica,
- smanjenje broja slučajeva trovanja hranom i pritužbi potrošača,
- smanjenje rasipanja materijala i proizvoda uslijed kvarenja namirnica,
- povećanje zadovoljstva potrošača/kupaca,
- nadgledanje rada i kontrolnih parametara na licu mjesta,
- mogućnost identificiranja i otklanjanja postojećih i predviđenih opasnosti i rizika,
- poduzimanje korektivnih mjera prije nastanka ozbiljnih problema,
- uključenje zaposlenika tvrtke u brigu o zdravstvenoj sigurnosti proizvoda,
- veća pouzdanost ispravnosti proizvoda,
- nadopunjavanje sustava upravljanja kvalitetom, npr. ISO 9001,
- sposobnost prihvaćanja uvedenih promjena, kao npr. napredak u primjeni nove opreme, poboljšanja u postupku prerade i tehnološkog razvoja proizvoda, poboljšanje odnosa između prerađivača hrane i tržišne inspekcije, te prerađivača i potrošača.
Kako ZIK može pomoći?
Kao tvrtka s višegodišnjem iskustvom u savjetodavnim uslugama, ZIK sa svojim stručnim, osposobljenim i akreditiranim konzultantima nudi:
- savjetodavne usluge za uspostavljanje, provedbu i održavanje sustava zdravstvene sigurnosti po HACCP načelima i zahtjevima Zakona o hrani Republike Hrvatske,
- izradu dokumentacije HACCP studije,
- ciljane tečajeve s prezentacijom praktičnog iskustva za stručnjake i odgovorne osobe pojedinih djelatnosti u sklopu ZIK akademije,
- nadzor sustava i održavanje HACCP dokumentacije.
* Sustavni preventivni pristup identifikaciji opasnosti i rizika u postupanju s hranom
Norma OHSAS 18001 (Occupational Health and Safety Management Systems) razvijena je kako bi pomogla tvrtkama kreirati ciljeve iz područja zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu.
U strukturi je kompatibilan s ISO 9001 i ISO 14001, te se može integrirati u zajednički sustav upravljanja.
Kao prednosti prihvaćanja sustava mogu se navesti:
- identifikacija rizika i smanjenje ozljeda i odsutnosti s rada,
- prikladnoj politici upravljanja zdravljem i zaštitom na radu,
- kreiranje mehanizma za upravljanje, kontrolu i mjerenje učinka tvrtke na polju zaštite zdravlja i sigurnosti,
- poboljšanje učinka zaštite zdravlja i sigurnosti, te promocija bolje kulture ponašanja na radnom mjestu,
- osiguranje povjerenja zaposlenika i klijenata u prirodu aktivnosti tvrtke i njezinom pristupu sustavima upravljanja.
Želite li upravljati rizicima za zdravlje i sigurnost na radnom mjestu, bez obzira na djelatnost ili industriju kojoj pripadate, svakako izaberite stručne konzultante ZIK-a za implementaciju Sustava upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti u poslovanje Vaše tvrtke.
* Norma razvijena za pomoć tvrtkama u kreiranju ciljeva iz područja zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu